Help ik heb last van puistjes

acne

Help, ik heb last van acne!

Rode bultjes, jeuk en pijn. Op je neus, op je kin of op je rug. Je hebt last van puistjes en je wilt het liefste dat niemand ze ziet. Je gaat concealer gebruiken op je gezicht en hoopt zo dat niemand de rode bultjes ziet. Maar wat als de puistjes niet minder worden en je er heel veel last van hebt? Een oplossing is om naar een huidkliniek te gaan. Zo’n kliniek is gespecialiseerd in jouw probleem. Ga wel naar een goede en betrouwbare kliniek. Bij een onjuiste behandeling wordt de acne namelijk vaak alleen maar erger. Om er zo min mogelijk last van te hebben en te krijgen is het daarom belangrijk om het juist te behandelen. De beste keuze in behandeling en goed advies vind je op onze website www.ajskinclinic.nl/acnetherapie.

Wat is acne precies?

Acne is een aandoening aan de huid, waar een hoop mensen last van hebben. Elk mens heeft er weleens last van of last van gehad in zijn leven. Veel jonge mensen tussen de 15 en 18 jaar hebben er last van. Omdat vaak jongere mensen er last van hebben wordt het ook wel jeugdpuistjes genoemd. Acne is eigenlijk een ontsteking van de talgklieren in je huid. Vaak komen de puistjes voor op je gezicht. Je voorhoofd, je kin en je neus zijn de zones op je gezicht waar puistjes het meeste voorkomen. Ook kunnen de rode bultjes voorkomen op je rug, schouders en borst. Op deze plekken zijn namelijk veel actieve talgklieren, die het veroorzaken. Er zijn verschillende vormen van acne. Denk aan de bekende rode bultjes, maar ook aan de mee-eters. De symptomen zijn rode bultjes, mee-eters, witte koppen op rode bultjes en jeuk. Let op, er zijn ook bultjes die op acne lijken, maar dat niet zijn.

Hoe ontstaat acne?

Elke huid heeft klieren die talg aanmaken. Talg is een vettige stof die je huid beschermt. Wanneer deze klieren verstopt raken of gaan ontsteken, ontstaan er puistjes. Omdat in de puberteit de productie van geslachtshormonen in je lichaam toeneemt, krijgen talgklieren een hogere activiteit. Hierdoor raakt de haarfollikel verstopt met dode hoorncellen. De talg hoopt zich op doordat de dode hoorncellen de opening afsluiten. De talg komt vrij in de huid, dit gaat ontsteken en er ontstaat een bultje met een rode kleur. Vaak worden onjuiste oorzaken aangewezen voor acne. Voedselallergie, slechte hygiëne en vitaminetekort heeft er niets mee te maken en zijn geen oorzaak van jeugdpuistjes. Er schijnt wel een relatie te zijn met acne en het eten van zuivelproducten. Ook zou eten met veel suikers de puistjes verergeren. Maar de meest voorkomende en logische oorzaak is een verhoging van de geslachtshormonen tijdens de puberteit.

De gevolgen van acne.

Wanneer acne heel erg ontstoken is geweest, kunnen er na de genezing littekens achterblijven. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de puistjes een onderdeel zijn van je puberteit, maar ook in de jaren daarna. De littekens zijn meestal erger wanneer er niet goed of te laat behandeld wordt. Daarom is het erg belangrijk dat jeugdpuistjes op een juiste manier worden behandeld. Naast de fysieke gevolgen zoals jeuk en pijn, kun je er ook psychische problemen van krijgen. Je schaamt je misschien voor je puistjes en voelt je minder mooi dan andere mensen. Sommige jongeren worden er zelfs mee gepest. Dit zorgt er allemaal voor dat je je onzeker gaat voelen en niet lekker in je vel zit. Daarom is het fijn als je iets kan doen aan de puistjes, zodat het minder aanwezig is. Hierdoor heb je een mooiere huid en ga je je beter voelen.

Hoe kom ik van de acne af?

Veelal gaan de puistjes weg na de puberteit, omdat dan de productie van hormonen op een normaal niveau zijn geraakt. Wanneer de acne heel erg is of als je er veel last van hebt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Meestal zorgen deze behandelingen ervoor dat de puistjes minder worden in aantal, grootte en vurigheid. Hierdoor heb je er minder last van. Sommige behandelingen zijn op de huid en in sommige situaties zijn tabletten, zoals antibioticum of anticonceptiepil, nodig. Maar vergeet dus niet: acne geneest bijna altijd uiteindelijk vanzelf. Geduld is ook hierbij weer een schone zaak!