Acne-vulgaris

acne vulgaris

Acne vulgaris is beter gekend als jeugdpuistjes of acne. Ze komen vrij vaak voor in de pubertijd. Het heeft veel te maken met het produceren van mannelijke en vrouwelijke hormonen die puistjes kunnen veroorzaken. Iedereen heeft in de pubertijd last van acne of jeugdpuistjes maar soms kan het zo erg zijn dat er effectief een behandeling moet volgen om de acne te doen stoppen of verdwijnen.

Kenmerken van acne vulgaris

het is een ontsteking van de huid door een verstopping van de talgklieren. bij de meeste zie je dik door een rode bult met een wit uiteinde of kopje genoemd. ook de aanwezigheid van rode pukkels of mee-eters zijn kenmerkend voor acne. voor sommige is het één enkel bultje of puistje, bij anderen kan het hele gezicht vol met puistjesmee-eters en pukkels staan. in dit laatste geval kan dit ook psychische problemen met zich meebrengen. acne komt niet enkel in het gezicht voor maar ook op de rug, schouders, billen enz..

Hoe krijg je deze huidziekte?

Externe factoren die acne kunnen veroorzaken:

  • Verstopping van de talgklieren door één of ander product( dagcrème, cosmetica..)
  • Verstopping van de talgklieren door chemische producten als je tewerkgesteld bent in deze industrie
  • Verstopping van de talgklier door druk en wrijven op een bepaalde plaats in je gezicht( dragen van helm ..)
  • Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen acne veroorzaken zoals prednison of geneesmiddelen tegen epilepsie.
  • Stress
  • Hormonale huishouding: menstruatie of zwangerschap kan ook acne met zich meebrengen
  • Erfelijkheid: Als één van je beide ouders acne had dan is het heel waarschijnlijk dat jij ook acne krijgt want er zit een erfelijke factor aan verbonden.

Behandeling

Het is vrij belangrijk om tijdig acne te behandelen want anders kunnen er vele littekens ontstaan. Aangezien iedere persoon verschillend is, zal ook acne van persoon tot persoon anders kunnen behandeld worden. Niet iedereen heeft baat bij dezelfde behandeling of therapie.

Behandelingsvormen:

Hoe erger de vorm van acne hoe langer de behandeling kan duren. Samen met je dokter kan je nagaan hoe ernstig de vorm is en hoe je deze kan behandelen. Maar voor elke vorm van acne vulgaris is geduld een schone deugd want het eerste resultaat kan pas tussen een maand en drie maand zichtbaar zijn.

Wat mag je zeker NIET doen als behandeling

zelf uitknijpen
De puistjes of mee-eters zelf uitknijpen want dat werkt enkel meer ontstekingen en littekenweefsel in de hand.
Zonnebank
Onder de zonnebank gaan als je acne hebt: door de UV-stralen zal het eerst lijken dat de acne vermindert maar er zullen nadien veel meer mee-eters terug komen.

 
: amersfoort@ajskinclinic.nl

 

Neem contact op voor een gratis intake gesprek