Acne Tarda

Acne Tarda, oftewel volwassenenacne is een vorm van acne die zich vooral bij volwassen vrouwen boven de 25 jaar voordoet. Helaas krijgen ruim tien procent van de vrouwen boven de 25 jaar met deze vorm van acne te maken. Erg jammer natuurlijk, want als volwassene ben je wel een beetje klaar met acne en onzuiverheden. Goed nieuws is wel dat er wel degelijk iets aan te doen is.

Wat is acne tarda en waardoor wordt het veroorzaakt?

Volwassenenacne is een vorm van acne die optreedt bij volwassenen. Het is een milde vorm van acne, maar die toch erg hinderlijk kan zijn voor de patiënt. De oorzaak van deze vorm van acne is vaak hormonaal. Dit is dan ook de reden dat vooral vrouwen nog op latere leeftijd acne kunnen ontwikkelen. De anticonceptiepil, hormoonspiraal, zwangerschap of bepaalde hormoonstoornissen zoals PCOS kunnen allemaal het ontwikkelen van acne tot gevolg hebben.

Daarnaast is stress een grote factor bij het ontstaan van de acne. Bij stress maakt het lichaam cortisol aan, wat een mannelijk hormoon is. Dit heeft dan tot gevolg dat acne sneller kan optreden. Ook je eetpatroon heeft invloed op de conditie van je huid. Het consumeren van veel suikers en vetten (een ongezond eetpatroon) kan ook leiden tot acne, net zoals drinken, roken en vervuiling, bijvoorbeeld met vieze vingers aan je gezicht zitten of luchtvervuiling. Daarom is reiniging van groot belang bij een huid die gevoelig is voor acne.

Hoe kan acne tarda behandeld worden?

Net zoals andere vormen van acne, kan volwassenenacne op verschillende manieren behandeld worden. Wel is de behandeling vaak anders dan bij acne bij jongeren. De huid kan immers minder hebben, en vaak zijn de eerste tekenen van huidveroudering ook al zichtbaar, waar de patiënt zich ook vaak aan stoort. Daarom moet de behandeling bij volwassenenacne op een andere manier gebeuren.

Allereerst is het natuurlijk van belang dat de basisverzorging van de huid goed is. Dat wil zeggen dat je de huid goed schoon moet houden met een milde reiniger en make-up iedere avond dient te verwijderen. Verder zijn er verschillende crèmes en scrubs beschikbaar voor thuisgebruik. Kies een goede huidverzorgingsroutine die bij je huidtype past. Ook een droge huid kan namelijk gevoelig zijn voor acne! Ook zijn er preparaten zoals vitamine A zuur, retinol en benzoylperoxide, die bij milde acne al goede resultaten kunnen geven.

Acnetherapie kan ook bij deze vorm van acne erg goed werken. Bij acnetherapie wordt de huid goed gereinigd, en wordt de huid behandeld met peelings. Deze peeling breekt de hoornlaag van de huid af en vermindert de ontstekingen. De peeling bestaat uit zuren, bijvoorbeeld glycolzuur of melkzuur, die de ontstekingen remmen, maar ook littekentjes kunnen voorkomen en vervagen.

Ingebeeld

Een milde vorm van reguliere acné is vaak de basis van acné excoriée des jeunes filles. De jeuk levert ongewenst krabgedrag op die toeneemt bij stress en afneemt als men bijvoorbeeld op vakantie is. Dit krabben is wel enigszins te vergelijken met mensen die nagelbijten. Het obsessieve krabben en pulken met een beschadigde huid als gevolg kan uiteindelijk uitmonden in psychische klachten of zelfs een dwangstoornis. Het gaat zelfs zo ver dat dan zelfs gekrabd wordt als er geen sprake is van acné. De jeuk wordt dan ingebeeld. Het is dus zaak dat genoemde problemen snel een halt toegeroepen worden en daar roept u de hulp voor in van de huidtherapeut. Als geen ander beseft de behandelend arts de diepere problematiek die aan deze vorm van acné verbonden is. En dus zal de therapeut behalve het behandelen van de huid ook een luisterend oor bieden, de patiënt intensief begeleiden en adviseren.

Rustiger gevoel

Mocht blijken dat er geen verbetering optreedt, dan kan eventueel via de huisarts een volgende stap gezet worden en dan kan zelfs gedacht worden aan begeleiding door een psycholoog. De aanwezige jeukklachten zijn te behandelen met dezelfde behandelingen als waarmee acné bestreden wordt. Het wil overigens ook wel gebeuren dat alleen al door het werk van de huidtherapeut de klachten verminderen. Dit vanwege het simpele feit dat de huid door de therapeut op oneffenheden wordt gecheckt en dat geeft de meeste mensen een rustiger gevoel. Zij zullen vervolgens zelf minder gaan krabben aan de huid.

 
: amersfoort@ajskinclinic.nl

 

Neem contact op voor een gratis intake gesprek