acné excoriée des jeunes filles

Obsessief krabben niet goed voor de huid

Vrijwel iedereen weet wel wat acné is, maar wat met acné excoriée des jeunes filles bedoeld wordt, weten de meeste mensen dan weer niet. Welnu, dit is een milde vorm van acné waarbij het minder draait om mee-eters en ontstekingen maar meer de krableasies op de rug of in het gelaat de hoofdrol spelen. Deze milde vorm van acné komt voor het overgrote deel voor bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar. Van deze groep worden weer met name jongere meisjes getroffen en die wetenschap verwijst ook naar de benaming van deze aandoening. Overigens kan het ook bij mannen en jongens voorkomen.

Mee-eters

‘Acné voor jongere meisjes’ wordt veroorzaakt door pulken of krabben aan de huid. De huid wordt geforceerd en raakt beschadigd met littekentjes, korstjes, open wondjes en hypopigmentatie als gevolg. Het feit dat er welhaast obsessief gekrabd en gepulkt wordt, maakt dat de consequenties niet overzien worden. Slachtoffers lijken er genoegen in te scheppen mee-eters en andere oneffenheden (meteen) uit te drukken en beseffen niet dat de huid er door die handelingen wel eens minder uit kan gaan zien.

Ingebeeld

Een milde vorm van reguliere acné is vaak de basis van acné excoriée des jeunes filles. De jeuk levert ongewenst krabgedrag op die toeneemt bij stress en afneemt als men bijvoorbeeld op vakantie is. Dit krabben is wel enigszins te vergelijken met mensen die nagelbijten. Het obsessieve krabben en pulken met een beschadigde huid als gevolg kan uiteindelijk uitmonden in psychische klachten of zelfs een dwangstoornis. Het gaat zelfs zo ver dat dan zelfs gekrabd wordt als er geen sprake is van acné. De jeuk wordt dan ingebeeld. Het is dus zaak dat genoemde problemen snel een halt toegeroepen worden en daar roept u de hulp voor in van de huidtherapeut. Als geen ander beseft de behandelend arts de diepere problematiek die aan deze vorm van acné verbonden is. En dus zal de therapeut behalve het behandelen van de huid ook een luisterend oor bieden, de patiënt intensief begeleiden en adviseren.

Rustiger gevoel

Mocht blijken dat er geen verbetering optreedt, dan kan eventueel via de huisarts een volgende stap gezet worden en dan kan zelfs gedacht worden aan begeleiding door een psycholoog. De aanwezige jeukklachten zijn te behandelen met dezelfde behandelingen als waarmee acné bestreden wordt. Het wil overigens ook wel gebeuren dat alleen al door het werk van de huidtherapeut de klachten verminderen. Dit vanwege het simpele feit dat de huid door de therapeut op oneffenheden wordt gecheckt en dat geeft de meeste mensen een rustiger gevoel. Zij zullen vervolgens zelf minder gaan krabben aan de huid.

 
: amersfoort@ajskinclinic.nl

 

Neem contact op voor een gratis intake gesprek