Acné comedonica

Acné comedonica: een lastige aandoening, vooral voor jezelf

Wanneer je er zelf mee ‘gezegend’ bent, dan herken je dit wel. Acné comedonica is zoals de naam het al aangeeft eigenlijk een vorm van acné, zoals we die kennen. Hierbij komen comedonen, of mee-eters op de voorgrond te staan. Bij sommige mensen valt dit goed mee, anderen hebben er wel tientallen enkel in het gezicht. Toch kunnen deze op vrijwel elk deel van het lichaam voorkomen. Meestal is dit enkel cosmetisch hinderlijk, maar dit kan voor vele mensen een gevoel van onzekerheid veroorzaken.

Soorten acné comedonen

  • Open comedonen: deze worden ook wel de black heads genoemd. Ze zijn te herkennen aan de ‘zwarte puntjes’. De plaatsen waar deze zwarte puntjes het vaakst terug te vinden zijn op het gelaat, zijn naast de neus, op de kin en boven de wenkbrauwen.
  • Gesloten comedonen: deze worden ook wel de white heads genoemd. Deze zijn te herkenen aan de witte bultjes net onder de bovenste huid, de opperhuid. Deze komen dan weer vooral voor rond de mond, de kaaklijn en de kin.

Behandeling van acné comedonica

Gelukkig bestaat er ook een behandeling voor deze aandoening, zodat je toch niet met de onzekerheid moet blijven lopen. Zo kan je specialist middelen voorschrijven of aanraden die de ontsteking laten remmen of de groei van de bacteriën minderen of de talgvorming remmen. Er bestaat geen standaardbehandeling. Maar om je toch een eerste beeld te geven over wat mogelijk is: het kan zijn dat je huidtherapeut je huid grondig gaat reinigen, chemische peelings aanbrengt, dat hij of zij kiest voor lichttherapie of lasertherapie… Ook microdermabrasie is mogelijk hierbij. Welke behandeling je zal krijgen hangt sterk af van je persoonlijke situatie: hoe ernstig is de aandoening, zijn er littekens aanwezig, hoe oud ben je, ben je een meisje of een jongen…. Wel is het zo dat er vaak een combinatie nodig is van meerdere behandelingen om tot een gewenst resultaat te komen.
 
: amersfoort@ajskinclinic.nl

 

Neem contact op voor een gratis intake gesprek